Прокто-Глівенол
СУПОЗИТОРІЇ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me
Прокто-Глівенол
КРЕМ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me

ДІАГНОСТИКА ГЕМОРОЮ

Встановлення правильного діагнозу цього поширеного захворювання проводиться фахівцем на основі скарг пацієнта і полягає у візуальному огляді, пальцевому дослідженні і таких медичних процедурах, як аноскопія, ректороманоскопія і колоноскопія.

Як стверджують проктологи, найбільш часті скарги пацієнтів пов'язані з запорами, болем в задньому проході і виділеннями крові під час випорожнення кишечнику, іншими дискомфортними відчуттями.

У хворих з початковими ознаками геморою роблять візуальний огляд зовнішнього анального сфінктера, щоб вивчити свищі і рубці, стан і колір шкіри, ступінь збільшення і випадіння гемороїдальних вузлів і оцінити можливість їхнього вправлення. Потім застосовують пальцеве дослідження прямої кишки, визначаючи в слизовій оболонці анального каналу наявність або відсутність різних видів поліпів, рубців, кондилом. Нерідкі скарги пацієнтів на дискомфортні відчуття під час проведення пальцевого дослідження.
Однак ця процедура є обов'язковою перед призначенням додаткових видів досліджень і застосовується не тільки для діагностики, але й може бути корисною для оцінки ефективності призначеного лікування геморою (наприклад, спостереження за зміною стану гемороїдальних вузлів).
Це дослідження має особливості для пацієнтів із низьким больовим порогом. У таких ситуаціях проводять необхідне знеболювання (таблетками або за допомогою місцевого наркозу). Пальцеве дослідження є утрудненим, якщо у хворого спостерігається аномальне звуження анального каналу.

Ці первинні методи дозволяють фахівцеві визначити напрямок і методику лікування геморою, але, щоб виключити онкологію і тяжкі ускладнення геморою, проводяться додаткові дослідження, такі як:

1. Аноскопія.

Процедура, яка полягає в тому, що пряма кишка досліджується на відрізку дванадцяти сантиметрів. Для її проведення використовують інструмент аноскоп, який допомагає проктологу зробити висновок про внутрішній геморой, стадії хвороби, зокрема вузлів, виявити анальні тріщини, поліпи, джерела кровотечі й інші проблеми.
Перед проведенням аноскопії (за 2-3 години) пацієнту потрібно зробити клізму з рекомендованим об'ємом 1,5-2 літри чистої води, щоб очистити організм від калових відкладень.

2. Ректороманоскопія.

Ендоскопічне дослідження на глибину тридцяти сантиметрів внутрішньої поверхні прямої і сигмоподібної кишки проводиться шляхом просування через анальний канал проктологічного приладу ректороманоскопа, здатного виявити навіть незначні за розміром новоутворення. Тому для профілактики злоякісних пухлин в кишечнику лікарі радять щорічно звертатися за проведенням ректороманоскопії людям старше 40 років.

3. Колоноскопія.

Ще один поширений метод дослідження, який застосовується при діагностиці геморою, - це візуальний огляд внутрішньої оболонки товстого кишечнику за допомогою спеціального зонда. Щоб підтвердити діагноз «геморой» і виключити ймовірність інших серйозних недуг, хворому призначається колоноскопія.