Прокто-Глівенол
СУПОЗИТОРІЇ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me
Прокто-Глівенол
КРЕМ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me

ГЕМОРОЙ. ПОЧАТКОВА СТАДІЯ І ПЕРШІ СИМПТОМИ

Як його тільки не називають в народі: і «почечуй», і «кровотеча з кишки», і «захворювання ледачих». Причини появи цієї недуги різноманітні. Від нього страждають жінки і чоловіки молодого, середнього та похилого віку, на нього хворіють навіть діти і підлітки.

Геморой має або гостру, або хронічну форму. Особливо важливо звернутися до лікаря на перших стадіях захворювання. Першими ознаками хвороби є дискомфорт при дефекації, свербіння і печіння навкруги анального сфінктера, виділення крові, посилене утворення слизу.

Спочатку больові відчуття виникають безпосередньо під час випорожнення кишечнику, але з часом хвороба прогресує, і вже при ходьбі або тривалому перебуванні в сидячому положенні у хворого з’являється відчуття дискомфорту.

Навіть незначна кровотеча з анального сфінктера має змусити вас негайно йти до проктолога. При відвідуванні туалету людина виявляє на туалетному папері і обідку унітазу виділення крові. Поява під час дефекації крові яскраво-червоного, а потім бурого кольору, цівкою або окремими краплями – дуже тривожний симптом.
Навіть якщо причина кровотечі – не розширення вени прямої кишки, необхідно звернутися до фахівця, тому що поява крові може свідчити про розвиток дуже серйозних хвороб, зокрема раку кишечнику.

Якщо не розпочати лікування геморою своєчасно, його прояви стають все більш загрозливими: гемороїдальні вузли починають випадати, запалюватися і загороджувати анальний сфінктер. На початковому етапі їх можна вправити самостійно, а при розвитку недуги їхнє вправлення неможливе.
Серйозним ускладненням «ганебної хвороби», що вимагає хірургічної операції, є гострий тромбоз гемороїдальних вен. Характерними для нього є різкий біль у ділянці заднього проходу і підвищення температури.

Ще одним розпізнавальним знаком геморою є виділення слизу із заднього проходу. Потрапляючи на шкіру людини, він подразнює її, що призводить до виникнення свербежу та відчуття печіння. Також цей дискомфортний стан може бути пов'язаний з частим застосуванням протизапальних свічок і мазей для полегшення симптомів геморою.

У жінок виділення крові в калі після дефекації, печіння і свербіж посилюються у критичні дні. Чоловіки ж на ранньому етапі переносять захворювання практично непомітно, а присутність незначного дискомфорту, який проявляється у вигляді печіння і свербіння, рідко змушує пацієнта звернутися до лікувального закладу.

Слід наголосити, що ризик «підчепити» цю хворобу існує для кожного. Поступово дискомфорт стає постійним супутником хворого, починає турбувати не тільки під час випорожнення кишечнику.

Необхідно дбати про профілактику геморою, дотримуватися дієти, правильного способу життя, а при виявленні перших симптомів хвороби якомога швидше вжити заходів для діагностики та раннього її лікування. Тільки це може перешкодити розвитку захворювання і звільнити вас від неприємних відчуттів.