Прокто-Глівенол
СУПОЗИТОРІЇ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me
Прокто-Глівенол
КРЕМ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me

ГЕМОРОЙ У ЧОЛОВІКІВ: ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ЛІКУВАННЯ

Геморой – це захворювання, при якому спостерігається значне розширення судинних (венозних) сплетень у прямій кишці, супроводжується утворенням гемороїдальних вузлів та при прогресуванні призводить до випадання, травмування вузлів та розвитку ускладнень.

Хто схильний до захворювання?

Приблизно 11-24% дорослого населення мають «неприємну проблему» - геморой. Це стосується і жінок, і чоловіків однаково, незалежно від віку.

Існують фактори, які можуть спричинити загострення захворювання:

• необхідність довго стояти на 1 місці, за певних видів трудової діяльності,

• порушення стільця - тривалі запори або діарея,

• малорухливий спосіб життя,

• порушення харчування, «сухом'ятка»,

• недостатній питний режим,

• спадковість,

• надмірна вага, схильність до ожиріння,

• тяжка фізична праця,

• активні, професійні заняття спортом,

• тривале сидіння в туалеті.

Ну, і з віком, це захворювання «набирає обертів», оскільки в процесі старіння тканини, які підтримують вени у прямій кишці та анусі, слабшають і можуть розтягуватися.

Чому ця проблема така актуальна для чоловіків?

Чоловіки обирають певні професії, наприклад, водій, вантажник, педагог, офісний працівник, професійний спортсмен та інше. Навіть така сучасна та престижна робота в офісі, за комп'ютером, коли більшу частину доби проводять сидячи, є фактором, що сприяє розвитку геморою.

Малорухлива робота або навпаки надлишкові фізичні навантаження, чи робота пов'язана з підйомом ваги також є обтяжливими факторами. Наприклад, у важкоатлетів, далекобійників – ця «проблема» не рідкість.

Ще потрібно враховувати той факт, що чоловіки набагато рідше звертаються до лікаря, тому відсоток ускладнень серед чоловіків вищий.

Як запідозрити наявність геморою?

• свербіння, печіння, подразнення в анальному проході,

• при сидінні, фізичних навантаженнях виникає болючість, дискомфорт,

• біль до та після дефекації,

• наявність крові, можливо і слизу, після дефекації,

• поява гемороїдальних вузлів,

• відчуття неповного, часткового спорожнення кишечника,

• метеоризм.

Вводити в оману може хвилеподібний перебіг хвороби. Симптоми з'являються, потім зникають на деякий час, потім знову з'являються. Можна подумати, що все минеться само собою, але, на жаль, якщо нічого не робити, проблема не зникне, буде лише прогресувати. Це загрожує розвитком ускладнень у майбутньому.

Прояви захворювання багато в чому залежать від типу геморою.

Якщо йдеться про внутрішній тип, коли набрякають вени всередині прямої кишки, геморой розвивається всередині анального каналу. Вузли розташовуються всередині, можливо і випадання вузлів, після «походу в туалет». При початкових проявах захворювання вузли вправляються назад без проблем, але на пізніших термінах, це зробити досить складно. Основний прояв – кровотеча із розширених вен прямої кишки, оскільки при випорожненні кишечника, надмірному напруженні – травмуються гемороїдальні вузли.

Інший різновид – зовнішній геморой, коли спостерігається розширення зовнішніх гемороїдальних вен, тобто набряк вен, розташованих під шкірою навколо анального проходу. Кровотечі зазвичай немає, проте явища застою крові можуть спровокувати тромбоз вузлів.

Захворювання розвивається поступово, спочатку спостерігається мінімальна кровотеча, дискомфортні відчуття, але випадінь гемороїдальних вузлів не спостерігається. Далі вузли можуть випадати при напрузі і вправляються без допомоги, а при прогресуванні захворювання з’являється свербіж, сильний дискомфорт, біль, вузли випадають постійно та самостійно не вправляються, може порушуватися робота сфінктера.

Орієнтуватися можна за стадіями геморою:

1 стадія.

Перші прояви - почуття дискомфорту, неповного спорожнення кишечника, печіння, свербіж. Гемороїдальні вузли набухають і кровоточать, періодично.

2 стадія.

Хвороба переходить в хронічну форму. Збільшується частота виділення крові, можливе виділення слизу. Також виникають болі ниючого, тягнучого характеру. Гемороїдальні вузли випадають при випорожненні кишечника і втягуються самостійно.

3 стадія.

При випаданні вузли не повертаються самостійно на місце. Кровотечі постійні, при кожному випорожненні кишечника, це призводить до тривалих крововтрат і, як наслідок, розвивається анемія.

4 стадія.

Гемороїдальні вузли випадають регулярно, кровоточать, виникає сильна, постійна болючість у ділянці ануса. Розвиваються запалення та можливі ускладнення. У самих вузлах формуються тромби. При защемленні гемороїдальних вузлів з'являється виражений больовий синдром та сильний набряк.


Як і багато інших захворювань, геморой краще профілактувати, ніж лікувати. Але якщо захворювання вже виникло, слід розпочинати лікування при початкових проявах – це дозволить уникнути ускладнень.

Початкові прояви лікуються медикаментозною терапією, коригуванням раціону харчування, щоденної фізичної активності, певними процедурами та інше. Останні стадії геморою – це показання до операції.

Треба пам'ятати просте правило: якщо є дискомфорт у задньому проході або пальпується вузол, якомога раніше проконсультуйтеся з лікарем. Лікар огляне та поставить діагноз, а далі призначить лікування відповідно до стадії захворювання.

Ефективним препаратом як для зняття неприємних симптомів захворювання, так і для лікування є Прокто-Глівенол.

Прокто-Глівенол:

• підвищує тонус гемороїдальних вен,

• знеболює та має протизапальний ефект.


Прокто-Глівенол — комбінований засіб для місцевого лікування геморою.