Прокто-Глівенол
СУПОЗИТОРІЇ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me
Прокто-Глівенол
КРЕМ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ГЕМОРОЮ

Відповідно до медичної статистики, ця недуга зустрічається приблизно у 11-24% дорослого населення планети. Геморой проявляється запаленням, варикозним розширенням вен прямої кишки і, якщо його не лікувати, ускладненням може бути тромбоз гемороїдальних вен. Це призводить до запальних процесів і регулярних кровотеч із заднього проходу.

Найчастіше причинами розвитку цієї недуги є такі чинники, як поодинокі, так і їхні поєднання:

• спадковість

• дефіцит фізичної активності

• запори

• незбалансоване харчування

• зайва вага

• вагітність і пологи

• піднімання вантажів

• тривала діарея

• хвороби печінки

На думку європейських учених, найбільш істотною для розвитку гемороїдального захворювання є погана спадковість. Але варто наголосити, що зміна способу життя може значно знизити ризик розвитку недуги.

Коротко розглянемо головні причини виникнення цього захворювання.

Генетична схильність

Спадковість, як вважають фахівці, впливає на виникнення недуги в 10% випадків. Причиною геморою може стати вроджена дисфункція судин кінцевої частини прямої кишки. Однак для початку розвитку захворювання необхідні провокуючі фактори, такі як дефіцит фізичної активності, надмірна вага, важкі фізичні навантаження, зловживання алкоголем або неперевіреними дієтами, нервове напруження, стреси.

Дефіцит фізичної активності

Відсутність або нерегулярні заняття спортом, гіподинамію, сидячу роботу лікарі давно назвали серед імовірних причин розвитку захворювання. Саме при тривалому сидінні у венах прямої кишки збільшується кров'яний тиск, що може призвести до застою крові і, як наслідок, до геморою. Якщо ви ведете малорухливий спосіб життя, постарайтеся включити в свій розпорядок дня обов'язкові й регулярні розминки, невеликі фізичні вправи: присідання, нахили, повороти корпусу тіла. Це допоможе вам розігнати кров, почуватися краще. По можливості діставайтеся місця роботи пішки або пройдіться хоча б кілька зупинок.

Запори

Це – часте явище при геморої. Тривала затримка випорожнення може призвести до появи анальних тріщин і тріщин в кишечнику, а також бути причиною інтоксикації через тривале перебування шкідливих речовин в організмі. Наслідком частого і сильного напруження при дефекації є геморой 1-го і 2-го ступеня. Досвідчений проктолог при призначенні ліків обов'язково дасть рекомендації, як позбутися проблем із випорожненням. Як правило, профілактика і лікування закрепів пов'язані зі зміною способу життя, рекомендаціями щодо нормалізації щоденного раціону харчування, позбавленням шкідливих залежностей (куріння, алкоголь), виконанням спеціальних фізичних вправ.

Незбалансоване харчування

Незбалансоване харчування може призвести до хронічних проблем із випорожненням кишечнику. З їжею, що включає смачні, але шкідливі делікатеси або фастфуд, до організму надходить надлишок білого борошна, вуглеводів, жирів. А як часто ми забуваємо про те, що нашому кишечнику для гарного травлення і перистальтики необхідна достатня кількість води, вітамінів і клітковини, зокрема цільнозернових продуктів, свіжих овочів і фруктів, горіхів і бобів. Якщо кишечник погано працює, то в ньому накопичуються калові маси, що отруюють наш організм. При напруженні вони здавлюють судини ректального венозного сплетення, що посилює ризик виникнення геморою. Не тільки утруднене випорожнення, але й інші зміни роботи кишечнику, спричинені, наприклад, отруєннями або інфекціями, є приводом для своєчасного звернення за консультацією до професіонала. Зокрема, хронічна діарея сигналізує про порушення процесу всмоктування води в кишечнику і подразнення прямої кишки, що може призвести до розвитку запалення.

Зайва вага

Надлишкові кілограми у ділянці живота і малого таза підсилюють імовірність розвитку геморою, оскільки зайвий жир збільшує тиск на анальні вени. Чим більша зайва вага, тим вищі шанси стати постійним клієнтом проктолога. Особливо це стосується людей, що мають 3-й і 4-й ступінь ожиріння (коли вага перевищує норму на 50-100%).

Вагітність і пологи

Майже у кожної другої жінки під час вагітності, пологів або в післяпологовий період виникає гемороїдальна хвороба. Безпосередньо вагітність не призводить до цього захворювання, але зміни в організмі, що відбуваються при її перебігу, можуть спровокувати формування гемороїдальних вузлів. Гормональні зміни при вагітності призводять до зниження тонусу гладкої мускулатури внутрішніх органів, зокрема прямої кишки. Зростаюча матка стискає нижню порожнисту вену, що поступово ускладнює відтік крові в малому тазу. Запори, що часто зустрічаються у вагітних жінок, супроводжуються сильним напруженням і тиском на гемороїдальні вузли. При потугах гемороїдальні вузли породіллі збільшуються, тривалі пологи можуть спричинити їхні розриви. Вузли зменшуються після пологів при поступовому скороченні сфінктера ануса. Але якщо цього не станеться, відбувається стискання гемороїдальних вузлів, і у жінки може розвинутися гостра стадія хвороби. Тут вже не обійтися без хірургічної операції.

Захворювання печінки

До появи геморою можуть призвести хвороби печінки, які спричиняють проблеми кровообігу в системі ворітної вени (vena portae) і, як наслідок, це призводить до застійних процесів у ділянці живота.
Ворітна вена збирає кров від непарних органів черевної порожнини (шлунка, підшлункової залози, жовчного міхура, тонкої і товстої кишки, селезінки) і несе до печінки, яка її очищає. При деяких хворобах печінки, наприклад при цирозі, цей процес порушується. Серед найбільш частих причин розвитку хвороб печінки – зловживання алкогольними напоями, інфекції (особливо вірусний гепатит), інвазійні хвороби, неправильний обмін речовин.

У чому основна небезпека

Кровоточиві виділення з прямої кишки, що є одними з головних ознак гемороїдального захворювання, можуть поступово спровокувати у людини анемію і призвести до загального виснаження організму. Ризик виникнення деяких інших захворювань буде залежати від правильності й ефективності призначеного проктологом курсу лікування, а також стадії хвороби.