Прокто-Глівенол
СУПОЗИТОРІЇ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me
Прокто-Глівенол
КРЕМ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me

ПРОФІЛАКТИКА ГЕМОРОЮ

Геморой є поширеною недугою. Якщо вам судилося захворіти на геморой, важливо помітити його симптоми на початковому етапі і вчасно звернутися до проктолога. Особливо слід бути уважними людям, які входять до групи підвищеного ризику і схильності до геморою. Вони повинні приділяти достатньо часу профілактиці захворювання і пам'ятати про особисту гігієну, збалансовану дієту, виконання спеціальних вправ при геморої. Їм також протипоказано переохолодження організму і перенесення важких вантажів

Вправи при геморої

Найчастіше причинами виникнення геморою називають спадковість і сидячу роботу. Боротися зі спадковістю важко, а ось пройтися пішки до і після роботи може кожна людина. Крім цього, найпростіші спортивні вправи при геморої здатні зупинити перебіг хвороби.
Фізичні вправи при геморої, які легко виконувати і на робочому місці, допоможуть зміцнити м'язи тазового дна. Однією з таких вправ при геморої є почергове напруження і розслаблення анального сфінктера. Дуже корисним при захворюванні на геморой є такий комплекс:

• Потрібно стати рачки, потім по черзі прогинати і вигинати спину.

• Лежачи на спині, підніміть прямі ноги і виконуйте махи, то розводячи їх, то схрещуючи.

• Лежачи на спині, підніміть ноги вертикально і утримуйте їх кілька хвилин, допомагаючи руками утримувати рівновагу.

• Залишаючись в положенні лежачи на спині, витягніть руки уздовж тіла, ритмічно напружуйте і розслабляйте сфінктер. Цю ж вправу можна виконувати, сидячи на стільці.

Клізма при геморої

Корисна і при інших хворобах, процедура проводиться для очищення прямої кишки від калу, слизу і газів і неодмінно ставиться хворому напередодні операцій. Протипоказано застосовувати клізму при геморої в таких випадках, як випадання прямої кишки, запальні процеси у ділянці прямої і товстої кишки, при кровотечах, наявності анальної тріщини, гемороїдальних вузлів, що випали і мають запальний процес.
Клізма при геморої повинна призначатися виключно після консультації лікаря.

Харчування при геморої

В основі харчування при геморої лежать такі принципи: протягом дня рекомендується приймати їжу 5-6 разів невеликими порціями, їсти багато свіжих овочів, фруктів, замінити майонез рослинною олією, вживати кисломолочні продукти з лактобактеріями, віддавати перевагу злакам і крупам (гречані, вівсяні, перлові). Важливим компонентом харчування при геморої є щоденне вживання до 2 літрів очищеної води.
З раціону харчування при геморої слід виключити копчені продукти, мариновані і солоні овочі, обмежити споживання картоплі, яєць, м'яса, риби, алкогольних напоїв.

Масаж при геморої

Лікарі не рекомендують проведення лікувального масажу при геморої, якщо хвороба перейшла в гостру стадію, не призначається процедура пацієнтам і за наявності анальної тріщини, запальних процесів гемороїдальних вузлів, деяких інших ускладнень, оскільки наслідком такого впливу на організм може стати кровотеча.
При геморої проктологи направляють хворого на загальний масаж поперекового відділу хребта або радять проводити пальцевий, інакше кажучи, ректальний масаж (ефективний на початку захворювання).