Прокто-Глівенол
СУПОЗИТОРІЇ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me
Прокто-Глівенол
КРЕМ
Tabletki.ua
Compendium
Liki24
Helsi.me

ВИДИ ГЕМОРОЮ

У проктології виділяються такі основні види геморою: вроджений і набутий (в залежності від механізму виникнення), а також зовнішній і внутрішній (в залежності від локалізації).

Вроджений і набутий геморой

Вроджений геморой спостерігається у дітей різного віку, які мають вроджене розширення вен у порожнині малого таза. Вроджений геморой діагностують не відразу після народження малюка. Як правило, він проявляється на другому-третьому році життя, а іноді «ховається» до підліткового віку. Дитина часто страждає від закрепів, перш ніж у нього діагностують геморой і починається його лікування.
Лікарі розділяють два підвиди набутого геморою. Застій крові, порушення кровотоку у ділянці таза, а також дефект сполучної тканини є найбільш частими причинами первинного набутого геморою.
За свідченням проктологів, вторинний набутий геморой може проявлятися після ускладнень захворювання або бути ознакою іншої недуги (зокрема хвороби печінки і передміхурової залози).

Розвиток внутрішнього геморою

Найбільш часто зустрічається саме внутрішній геморой, Як правило, цей вид захворювання має хронічну форму, з деякими періодами загострення хвороби. Внутрішній геморой розвивається протягом періоду від декількох місяців до декількох років. У проктології прийнята класифікація 4 стадій внутрішнього геморою.

Стадії геморою

На першій стадії ознаки геморою проявляються слабо, що ускладнює встановлення точного діагнозу. Хворий страждає від печіння та свербежу в анальній ділянці, також спостерігається незначне збільшення гемороїдальних вузлів. Іноді кал містить кров'янисті виділення, які можна виявити, лише здавши аналізи в лабораторію.
При другій стадії геморою свербіж, печіння і подразнення шкіри навколо ануса стають більш інтенсивними, появу крові в калі можна побачити неозброєним оком. Гемороїдальні вузли збільшуються, випадають з анального отвору, але самостійно вправляються.
Геморой на третій стадії становить значну небезпеку через ризик стискання й тромбозу вузлів, сильну кровотечу з анального отвору. Навіть після невеликого силового навантаження хворий страждає від випадіння гемороїдальних вузлів, вони вже самостійно не вправляються, хворому доводиться робити це вручну.
Задавнена четверта стадія геморою надзвичайно важко лікується. При четвертій стадії надмірно збільшені гемороїдальні вузли і шишки постійно випадають з анального отвору, часта крововтрата може спричиняти анемію. Будь-яка поза, яку приймає хворий, фізична активність і просто пересування ускладнені болем.

Розвиток зовнішнього геморою

Цей вид захворювання – більш рідкісне явище, якщо порівнювати з внутрішнім гемороєм. Для зовнішнього геморою характерна поява наповнених кров'ю вузликів, які розвиваються навколо ануса і спричиняють у хворого свербіж і больові відчуття. Якщо з плином часу у вузлику сформується тромб, то у пацієнта діагностується тромбоз зовнішнього геморою, який супроводжується сильними болями.

Врахувавши всі симптоми геморою, його вигляд і стадію, проктолог призначає відповідний курс лікування захворювання.